Møt Henriette, daglig leder i Olivia import

Som 21-åring flyttet hun til Italia for å gå på kunstskole. I Roma fant hun sin store kjærlighet. «Selv om blodet mitt er norsk så er hjertet mitt italiensk,» pleier hun å si. Vi har tatt en prat med «vår Henriette» – om hennes karrierevei i Olivia-gruppen. Kanskje historien hennes kan inspirere andre?

Det hele startet på bilferie i Europa med familien da Henriette var seks år. Et av stoppene langs ruten var Portofino, og på mange måter ble dette starten på kjærlighetshistorien mellom Henriette og Italia. 15 år senere dro hun tilbake – og ble værende en god stund.  

Etter videregående ville mange av Henriettes venner til Amerika, England eller Tyskland for å studere. Selv var hun fast bestemt på at hun skulle til Italia, så i 1983 flyttet hun til Firenze for å gå fotokurs på og lære italiensk. Etter 9 måneder i vakre Firenze var hun selvsikker nok på språket og søkte seg inn på kunstskolen Istituto Europeo di design i Roma. Henriette skjønte raskt at de italienske ferdighetene hennes ikke var så gode likevel, men hun stortrivdes i Roma, lærte seg språket og ble boende i 3 år. I Roma fant hun også sin store kjærlighet i livet (en italiener så klart) – det var kjærlighet ved første blikk på et diskotek. 

Etter studiene gikk turen hjem til Norge. Henriette tok med seg italieneren, de giftet seg og fikk barn. Ved siden av jobbet Henriette som fotograf. Henriette og ektemannen flyttet i perioder frem og tilbake mellom Norge og Italia, men i 1996 ble de i Norge og åpnet Il Moro i Hegdehaugsveien og senere på Grünerløkka – ekte italienske kaffebarer. Foruten om Henriette var det kun italienere som jobbet der og det ble et populært stamsted for både italienere og nordmenn som i likhet med Henriette hadde hjerte for Italia. 

Etter 16 år ble kaffebaren solgt og i 2012 startet Henriette sin karriere i Olivia. På den tiden fantes det en miniatyrversjon av Pronto di Olivia kalt «Delien» som lå ved den ene inngangen til Olivia Tjuvholmen. Der fikk man kjøpt ferskskåret skinke, salami og pizza al taglio. Butikken ble veldig populær og Henriette fikk kallenavnet «Deli-dama». Delien utvidet til to Spuntino (som betyr et lite måltid på italiensk) – en på Aker Brygge og en på Østbanehallen. Henriette ble driftssjef for begge. Spuntino ble solgt etter noen år, og i dag er det Pronto di Olivia på Oslo S som har tatt konseptet videre.

Da Henriette i 2016 ble spurt om hun kunne tenke seg å importere råvarer for Olivia kom gründeren i henne frem igjen. Hun hadde aldri gjort noe lignende før, men hun kunne tross alt flytende italiensk, hadde god kjennskap til italiensk mat, råvarer og matkultur og ikke minst: en genuin interesse. Henriette ble etter hvert ansvarlig for innkjøpsavdelingen på Food & Beverage og bygget opp Olivia Import fra 0 til å stå for ca. 50% av råvarene som blir brukt på alle Olivias kjøkken. 

I dag jobber Henriette med å sikre at Olivia har de beste råvarene i restaurantene; Norge, Sverige og Finland. Helt siden hun startet med import i 2016 har hun bidratt til utvikling av Olivias menyer, og gjennom hennes tilhørighet til Italia, reiser og research har hun tatt med seg italienske trender og kommet med forslag til retter. Når Olivia reiser til Italia for å besøke leverandørene er det Henriette som organiserer besøkene. Dette er leverandører hun jobber tett med og har knyttet sterke bånd til over lang tid.

Fra fotograf til eier av kaffebar og gründer, til Deli-dama og nå daglig leder i Olivia import – Henriette er et bevis på hvordan man kan vokse i Olivia og er svært takknemlig for tilliten hun har fått. Og hvem vet, kanskje hun går tilbake til foto og åpner et galleri den dagen hun blir pensjonist. Men en ting er sikkert, Italia har en helt spesiell plass i hjertet hennes.

Flere innlegg