Ciao fra Italia!

I juni reiste vi til Italia for å besøke flere av vinprodusentene våre; Bellavista, Michele Chiarlo, Giovanni Rosso og Fontanabianca. Her fikk vi besøke vinhusene for å se hvordan vinene vi har i restaurantene produseres. Kanskje du er nysgjerrig på å lære mer?

I Bellavista-åsene i Franciacorta, med majestetisk utsikt til Iseo-innsjøen og Po-dalen ligger Familiebedriften Bellavista. Vingården ble grunnlagt i 1977 av Vittorio Moretti, og siden begynnelsen har Bellavistas formål vært å bevare den stolte arven av tradisjoner. Hos Bellavista produseres det musserende vin på Franciacorta-metoden. Denne metoden innebærer strenge, grundige reguleringer for å oppnå viner av absolutt toppkvalitet. Her brukes druesorter plukket for hånd og andregangsgjæringen skjer naturlig på flaske. Aldring på bunnfallet skjer i enten 18, 30 eller 60 måneder – basert på hvilken årgangsvin det er. En bemerkelsesverdig fakta: de er et av få vinhus i verden som fortsatt vender flaskene for hånd (!) for å fjerne bunnfallet. Du kan lese mer om Bellavista her.

I sjarmerende Barolo ligger vinprodusenten Michele Chiarlo. Michele og hans to sønner, Alberto og Stefano driver familiebedriften. Siden 1956 har Michele Chiarlo vinifisert essensen av Piemonte, og utviklet en av de mest utrolige vinregionen i verden. Her dyrker de 110 hektar med vingårder mellom Langhe-, Monferrato- og Gavi-områdene. Hos Michele Chiarlo er fokuset på tradisjon, disiplin og bærekraft. Barolo hos Michele Chiarlo blir laget på den tradisjonelle metoden hvor de bruker store slovenske fat. Hvis du vil lære mer om hvordan og hvilke viner Michele Chiarlo produserer kan du lese her.

Giovanni Rosso er en liten familieeid produsent i hjertet av Barolo-kommunen Serralunga d’Alba. Her lages det kun røde viner, og lidenskapen ligger for Barolo og dens drue, Nebbiolo. Siden 1890-tallet har Rosso-familien dyrket vingårder i Serralunga d’Alba, og nærmere bestemt Crus av Cerretta, La Serra, Broglio med flere. I 2001 tok Giovannis sønn, Davide, over ansvaret for vinfremstillingen med ett mål for øye: Vinene skulle være en kopi av sitt terroir… I dette tilfellet: skråningene i Serralunga d’Alba. Davide studerte vinologi da han var yngre og var kun 27 år gammel da han tok over vinproduksjonen fra sin far. Mer om Giovanni Rosso kan du lese her.

I Neive, som tilhører Barbaresco-regionen, rett ved landsbyen Bordini ligger familiebedriften Fontanabianca. Vingården ble grunnlagt i 1969 av Franco Palo. Senere har Aldo (sønn av Franco) og familien tatt over. På vingården er kvaliteten på vinene nært knyttet til egenskapene i jordsmonnet. Klimaet og teksturen i jorden påvirker vinene i langt større grad enn du kanskje tror. Gårdsnavnet Fontanabianca stammer fra italiensk som betyr «hvit fontene». Det representerer godt klimaet og åsene i Neive. Hos Fontanabianca produseres det vin av druene Barbaresco, Barbera, Dolcetto og Arneis, men det er Barbaresco som kan omtales som «kongen» av området. Lyst til å lære mer om Fontanabianca? Les mer her.

Det ligger mye hardt arbeid og kjærlighet bak produksjonen av vinene vi henter inn til restaurantene. Det gjør oss så utrolig stolte av å jobbe med produsenter som virkelig bryr seg om faget sitt.

Flere innlegg